FOTO: Ljudske štetočine nastavljaju ugrožavati živote i uništavati prirodu Šipovače i Kašča

Sve je više divljih odlagališta smeća na nenaseljenom dijelu uz dionicu Šipovača - Kašče. Nehumane štetočine čovječanstva i prirode ovog kraja samoinicijativno stvaraju nova odlagališta smeća zlonamjerno odlažući otpad u ovom dijelu mjesne zajednice Šipovača-Kašče i tako ugrožavaju život stanovništva ovog dijela općine Ljubuški te biljni i životinjski svijet.

Nije prvi put da se na ovom lokalitetu stvaraju divlja odlagališta.

Podsjećamo, još prije nekoliko godina, početkom 2009. provedena je akcija uklanjanja smeća pod okriljem Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Uklonjeno je nekoliko tona smeća, a predstavnici seoske vlasti tada su okrivili mještane Veljaka i Vojnića za "uvoz" smeća.

No, nedavno pokrenuta "mini istraga" od strane šipovačkih ljubitelja prirode ukazala je da bi najveće štetočine ovog kraja mogli biti upravo mještani Šipovače koji prema Kašču odlažu sve i svašta - igle, plastične i staklene boce, kemijske otrove, azbestne ploče koje su veliki uzročnici karcinoma, računalnu opremu, dijelove automobila i bagera i sl.

Ako se ne ukloni smeće i ako se ne spriječi njegovo daljnje odlaganje nastat će nesagledive posljedice za ovaj kraj kojeg mnogi koriste za rekreaciju.

Pored toga, na ovoj ekološkoj bombi beru su biljke koje se koriste u kulinarstvu, a koje se dalje distribuiraju tako da nisu ugroženi samo Šipovčani i Kaščani, nego sav ljubuški puk.

Kako se ovakvim odlaganjem smeća krše zakoni o zaštiti okoliša i upravljanju otpadom, za očekivati je da će konačno reagirati članovi Vijeća MZ Šipovača-Kašče i nadležne institucije.









Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)