Živkušića krastavci pokazuju da je uzgoj kornišona i na jugu Hercegovine moguć

„Mogu kornišoni i kod nas, ali treba ih dva puta dnevno navodnjavati, ujutro i navečer“, naglašava Jozo Živkušić - Žile iz ljubuškog naselja Orahovlje dok nam s ponosom pokazuje svoj nasad od dva duluma.

Oko vode Jozo nema problema, nekad davno izgrađenim kanalom protječe odmah uz njivu. Ovaj poljoprivredni proizvođač na taj način demantira skepsu prema kornišonima na jugu Hercegovine, koja i po mišljenju stručnjaka iz oblasti agrara nije poput Bosne, pogodno područje za njihov uzgoj, a razlog su tropske noći. Međutim, uz obilje vode i taj se „problem“ očito je, može riješiti. Dok gledamo mlade krastavce koji kako Jozo kaže „rastu naočice“, pojašnjava nam zašto je „ušao“ u proizvodnju kornišona:

„Radio sam ja godinama mladi krumpir, kupus, paradajz…, ali brate nesigurno tržište. Proizvedeš, a ne znaš hoćeš li troškove pokriti, a ovdje je otkup zagarantiran“, ističe pa nastavlja razlagati:

„Za kornišone je osigurano tržište. Prodaja je na kućnom pragu. Svaku večer dođu ljudi izmjere ubrano, naprave blok, utovare i doviđenja. Isplata je petkom preko tekućeg računa! To je ono što nama u Hercegovini fali“ ističe Jozo hvaleći tvrtku partnera njemački „Khune“, čije je sjedište u Mostaru.

„Pazite, oni su osigurali sadni materijal, na dva duluma dođe 5.600 sadnica. Ovdje u Orahovlju nas smo trojica kooperanata s površinom od pet duluma, a u općini Ljubuški pet je kooperanata s površinom od deset duluma, odnosno jednog hektara. Cijena je unaprijed poznata, prva klasa je 1,2 marke, druga 0,7 maraka, a treća Švabi nije zanimljiva. Kornišoni prve klase su 3 do 6, a druge od 6 do 9 centimetara“, objašnjava uspješnom proizvodnjom zadovoljni Jozo, a zatim važno naglašava:

„Pazite, klasu određuješ sam, ako ćeš na vrijeme brati 80 posto će ti biti prva klasa. To znači da svaki dan na ova moja dva duluma tri berača trebaju raditi po deset sati. Nema 'sveca ni petka', nego svaki dan po deset sati treba raditi. Ubere se 150 do 200 kilograma, što je 50 do 70 kila po beraču. Dobra je to dnevnica, odlična na kućnom pragu! Berba traje 60 dana, onda možeš na odmor“, primjećuje Jozo “, čime ukazuje da se i drugi 'problem' uzgoja kornišona na jugu Hercegovine – preskupa radna snaga, može riješiti.

„Za ovaj posao treba imati što se kaže, svoju radnu snagu. Ja sam vidio kako to hoda ove godine, a ubuduće planiram saditi jedan dulum, koliko ja i žena možemo stići. Djeca se razišla po školama, pa ne znam hoće li nam moći priskočiti. Pazite, nisam ja prvi počeo ovo raditi, lani su krenula tu dva 'čovika', pa sam odlučio okušati. Na osnovu iskustva mogu reći da dvije osobe mogu sebi na kornišonima, godišnju 'plaćicu' izbiti. Gdje to i na čemu drugom poljoprivrednik može“, pita se Jozo pa nastavlja zbog odlične suradnje hvaliti tvrtku „Khune“, uz opasku:

„Došle Švabe da nam pokažu šta je posa'! Uvečer odvezu, preko noći ohlade, a ujutro voze u Njemačku.“
D.Musa / Večernji list

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Kornišoni su osušeni u Joze ne znam kad je ovo slikano.

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)