FOTO: Grudska destilerija spremna za otkup, u tijeku prijava proizvođača

Kao što je već najavljivano za nekoliko dana će u nekadašnjoj grudskoj pivovari u Grudama krenuti s radom najveća destilerija u Hercegovini. Ekipa portala Grude Online posjetila je novu destileriju gdje su u tijeku završne pripreme za otkup i preradu smilja. U tijeku je i rješavanje pravnih postupaka vezanih za destileriju koja bi s otkupom smilja trebala započeti 15. listopada.

Budući da će dnevno prerađivati od 30 do 40 tona smilja, otvaranjem ove destilerije trebao bi se riješit problem nemogućnosti otkupa smilja s kojim su se ove godine suočili mnogi uzgajivači na području Hercegovine

S kolikom se ozbiljnošću krenulo u ovaj projekt govori činjenica da već postoje ljudi koji se brinu o plasmanu ulja na tržište, ali i činjenica da će se otkupu pristupiti krajnje ozbiljno.

Naime, kako nam je kazao Ante Zadro, voditelj cijelog projekta, prije otkupa će se raditi analiza smilja kako bi se dokazala kvaliteta sirovine i ulja koja će u konačnici utjecati na cijenu.

– Nekim proizvođačima je glavni cilj bio postići što veću količinu smilja zbog čega svoju proizvodnju potpomažu raznim umjetnim gnojivima koji uvelike smanjuju kvalitetu ulja. Stoga se otkupljivači odlučuju na ovakve poteze, a za samo sedam dana analizom možemo dokazati kakva je kvaliteta smilja i hoćemo li ga uopće otkupiti, kazao je Zadro.

Ono što najviše zanima proizvođače je otkupna cijena sirovine, a Zadro nam je rekao kako je siguran da ove godine neće biti ispod 3 KM.

Kako bi se izbjegle gužve, i tijeku je i prijava proizvođača koji će sirovinu prodavati grudskoj destileriji. Potrebno je doći do destilerije i popuniti upitnik koji možete pogledati u nastavku…



Grude-online.info

Objavi komentar

0 Primjedbe