U susret općinskim izborima - za koga glasovati?

Obično političare dijelimo u dvije kategorije – one koji žive za politiku i one koji žive od politike. Političari koji žive za politiku u njoj ne gledaju prvenstveno na svoju zaradu i korist već im je cilj služiti društvu te pomagati pri rješavanju problema koje to društvo ima. Političari koji žive od politike u njoj vide samo sredstvo zarade i stjecanja moći.

Pitanje koje se danas postavlja jest koja od navedenih kategorija prevladava te postoji li danas uopće političar koji u svom pozivu ne gleda kako zaraditi što više novaca te biti što moćniji.

KOJE BI OSOBINE TREBALI IMATI POLITIČARI?

Jasno je kako se ugled i poštovanje ne stvaraju dva mjeseca prije predizborne kampanje već čitav život. Ugled u sredini iz koje političar dolazi, dobar je pokazatelj je li on dobar, uljudan i srdačan samo u vrijeme predizborne kampanje ili je zaista takav. Potpora obitelji, kao i sklad unutar nje, vrlo su važni faktori jer osoba koja radi za dobrobit svoje obitelji, koja joj posvećuje pažnju i drži je na okupu, vrlo će vjerojatno i u zajednici koju će voditi prenijeti ista načela. Ono što je možda najbitnije jest postaviti si pitanje što je naš kandidat učinio dobro i korisno za druge ljude oko sebe, a ne samo za sebe osobno. Je li bio dobar suprug/a otac/majka? Je li učinio nešto konkretno za zajednicu i društvo? Ako je poslodavac, kakav je prema svoji zaposlenicima i sl. Sve navedeno dovodi do zaključka kako politički uspjeh nije instant proizvod već dugotrajan proces.

OSOBINE POLITIČARA POŽELJNE ZA POBJEDU

Da bi osoba zadobila nečije povjerenje, nije dovoljno samo doći na listu, već i imati istaknute određene osobine. Želja za uspjehom vrlo je važna jer pokazuje odlučnost i samouvjerenost. Iako je želja za uspjehom prisutna kod svih, kod nekih ona nema pokrića. Motiviranost da se ostvare pojedini ciljevi u zajednici također je poželjna osobina. Osobe koje su spremne odrediti prioritete, riješiti goruće probleme te donijeti poboljšanja i nova rješenja za svoju zajednicu, vrijedne su dobivanja glasova. Komunikacija s javnošću također je važan faktor. Poznaje li kandidat rad medija, način pristupa javnosti, bit će otvoren za svaku vrstu suradnje i pitanja. Dopustit će biračima da ga što bolje upoznaju, moći će bolje prezentirati svoju viziju i svoju osobnost. Izborni kandidati moraju biti psihički snažne ličnosti što uključuje jasno političko opredjeljenje bez vrludanja u stavovima i mišljenjima te otvorenost za nove ideje i vizije koje donosi moderno društvo. Povjerenje naroda dobit će lakše osoba koja posjeduje osjećaj za moral, pristojnost te prije svega dosljednost i iskrenost u svojim razmišljanjima i stavovima.

Na našim prostorima proteklih godina oblikovao se ambijent sveopćeg kritiziranja i intenzivnog žaljenja. Danas svi i svakoga kritiziraju s razlogom i bez njega. Jednako je tako u visokoj modi i žaljenje. Žalimo za nekim ljudima, za nekim vremenima. Žale se da je loše i oni koji imaju i oni kojima nedostaje najnužnije.

Nema zdrave kritike, a ona uključuje dijagnozu stvarnosti i nudi daleko bolje rješenje. Kritizeri, pak, ne nude ništa. Oni kritiziraju da bi kritizirali. Nama su potrebni ovi prvi, i to jako! Smatramo da bi dobar političar trebao imati jasnu viziju. Ne san ili utopiju, nego realno ostvarivu viziju. Morao bi biti osoba koja je u svom dosadašnjem životnom hodu ostvarili određene rezultate. Prema tim rezultatima može ga se objektivno prosuditi.

Često se povodimo za obećanjima, a ona su u predizborno vrijeme nerealna. Stoga se nije potrebno oduševljavati onime što će netko za nas u budućnosti učiniti. Bolje je prosuđivati po onome što je netko za nas učinio kada je to mogao učiniti.

Izlazak na izbore građanska je dužnost, no prije svega dužnost je to prema samome sebi, jer ako priželjkujemo nešto bolje za sebe i buduće naraštaje, nedopustivo je da samo kritiziramo, a ne pokušamo promijeniti.

Objavi komentar

1 Primjedbe

  1. Slusamo te pope,glasamo za nastavak gospodarskog i drugog rasta za Hdđe

    OdgovoriIzbriši
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)