Tokić: Herceg Bosna je težnja i želja hrvatskog naroda

Prof. dr. sc. Marko Tokić održao je predavanje na temu „Herceg-Bosna Kako i zašto“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru koje je organizirao Klub povijesti Filipa Lastrića.

Prof. Tokić je kronološki objasnio događaje za vrijeme Domovinskog rata te predstavio važne činjenice o nastanku i raspadu Hrvatske zajednice Herceg-Bosne odnosno Hrvatske republike Herceg-Bosne.

Predavanje je počeo opisom položaja Hrvata u BiH od davnina te preko položaja u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji došao do teme Herceg Bosne.

„Herceg-Bosna je nastala kao dio mirovnog plana i naravno, kao težnja i želja Hrvatskog naroda. U BiH, za vrijeme rata, su postojala tri improvizirana slučaja vlasti, od kojeg je jedino Herceg-Bosna bila najupravljivija, najbolja i najkorektnija u svemu s najmanje ratnih zločina“, objasnio je Tokić.

Cilj ovog predavanja je upoznavanje mlađih generacija s prošlošću Hrvata u Domovinskom ratu.

„U Klubu smo se dogovorili da obilježimo dan osnutka Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, kako bi pokazali da mislimo na heroje tog vremena koji nisu više s nama. Kao predavača smo odabrali profesora Tokića jer se on uvijek sa sjetom prisjeća tog doba“, rekla je Valentina Vujević, zamjenica predsjednika Kluba studenata povijesti Filipa Lastrića.

Objavi komentar

0 Primjedbe