Legli županijski poticaji: Isplaćene 897.852 KM

Zapadnohercegovačka županija nastavlja s praksom isplate poticaja za poljoprivrednu proizvodnju početkom godine. Naime, jučer je Ministarstvo financija ZHŽ-a uplatilo 897.852,92 KM za poticaje za biljnu i animalnu proizvodnju proizvođačima s prostora ove županije, piše Večernji list BiH

Prema informacijama iz Ministarstva, za poljoprivrednu proizvodnju isplaćeno je ukupno 500.908 KM, od čega 17.386,76 za plasteničku, a 483.522 KM za klasičnu. Kada je riječ o animalnoj proizvodnji, poticaji su isplaćeni za uzgoj muznih krava (125.790 KM), za uzgoj brojlera-pilića (51.675,66 KM), koka nesilica (8478 KM) te za uzgoj magaraca (11.830 KM). Za otkup mlijeka iz proračuna za 2017. izdvojeno je 30.000 KM, dok je za ostale projekte ruralnog razvoja isplaćeno 63.400 KM.

Novac i pčelarima

Budući da je ova županija poznata po velikom broju pčelara, za ovu vrstu poticaja jučer je iz županijskog proračuna isplaćeno 105.770 KM. Inače, ovo je druga godina zaredom da se poticaji za poljoprivrednu i animalnu proizvodnju isplaćuju početkom godine, a prema riječima ministra financija ZHŽ-a Tonija Kraljevića, cilj je ovu praksu nastaviti i u budućnosti. “Isplatom poticaja za poljoprivrednu i animalnu proizvodnju početkom godine nastojimo maksimalno izići u susret našim proizvođačima i osigurati im sredstva onda kada su im najpotrebnija, odnosno u razdoblju kupnje sjemena, sadnica i ostalog materijala potrebnog za pripremu sadnje”, naveo je Kraljević.

Na važnost isplate poticaja početkom godine osvrnuo se i Dubravko Vukojević, predsjednik Udruge poljodjelaca ZHŽ-a. “Ovom prilikom moram pohvaliti sadašnji saziv Vlade ZHŽ-a, a posebno ministra financija Tonija Kraljevića i ministra gospodarstva Darija Sesara koji su već drugu godinu zaredom najzaslužniji za isplatu poticaja početkom godine, odnosno u razdoblju kada to proizvođačima najviše znači”, kazao je Vukojević.

Dodaje kako će poticaji s razine županije svakako određenom broju proizvođača, koji su možda na rubu odustajanja od daljnje proizvodnje, pomoći nastaviti se baviti ovim poslom. Kaže kako će ovaj novac puno značiti i onima koji se bave animalnom proizvodnjom. “Niske temperature, koje su se ove godine oduljile, dio proizvođača dovele su u nezavidan položaj, zalihe hrane su pri kraju, a stoka ne može na ispašu, zbog čega su potrebna dodatna sredstva za nabavu hrane”, ističe Vukojević.

Kritika Federaciji

Osvrnuo i na poticaje koji u ZHŽ dolaze s federalne razine, a za koje smatra da bi trebali biti znatno veći.
“Ako nam županija, za koju znamo u kakvim je financijskim problemima, na godišnjoj razini može isplatiti milijun KM poticaja, onda bi bilo očekivano da proizvođači iz ove županije mogu računati na barem 6-7 milijuna KM s razine FBiH, a ne svega 2,5 milijuna KM koliko su dobili prošle godine”, smatra Vukojević. Županijski poticaji su tim veći jer dio ljudi ne može dobiti poticaje od FBiH.

Marija Medić Bošnjak / Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe