Trener Petar Šuvak: Da je novca, bili bismo glavni kandidat za naslov prvaka

U sjeni muških kolega koji su se “bavili” zahtjevnom regionalnom SEHA ligom, odradile su rukometašice Izviđača jesensku polusezonu. Ljubušanke zimuju na šestom mjestu na prvenstvenoj ljestvici s 18 osvojenih bodova, uz šest pobjeda pretrpjele su pet poraza, što je slabiji skor od prosjeka rezultata ovoga kluba u Premijer ligi BiH. Međutim, ako se uzme u obzir kako je bio upitan i sam prvenstveni nastup ove sezone, učinak se može ocijeniti vrlo dobrim.

Dobar početak

Osvrćući se na prvi dio prvenstva, Petar Šuvak, trener rukometašica Izviđača, kaže:

- Početak je bio jako dobar dok je igrački kadar kojim raspolažemo mogao izdržati napore. Bili smo drugi, odmah iza Gruda, pa treći, a onda su zaredale ozljede Mirjane Mišetić i Ljiljane Nižić. Na to se nadovezala i bolest dijela igračica, tako da smo jedva priveli kraju jesensku polusezonu. Podatak da smo u posljednje tri utakmice jedva uspjeli skupiti osam igračica govori sam za sebe. Da smo bili kompletni, ne bismo izgubili više od jedne utakmice.

Nakon serije odlazaka prošloga ljeta, kada je sastav bio na pragu potonuća, u zadnji čas se uspjela “skrpati” ekipa od sedam igračica – Marta Gudelj, vratarka, te igračice Marija Boras, Matea Nosić, Marija Mišetić, Ljiljana Nižić, kojima su odlučile pomoći Maja Bošnjak–Prusina, bivša kapetanica, i Ivana Pavlović.

- Ostale igračice su 2000. i 2002. godište, dakle djevojčice koje imaju dara, ali im treba rada i utakmica za premijerligašku konkurenciju, obrazlaže trener Šuvak koji u pogledu nastavka prvenstva kaže:

- Ekipa ostaje ista, pokušali smo dovesti nekoliko igračica, što je, s obzirom na financijsku situaciju, bilo neizvedivo. Najveći su nam problem u ovom trenutku ozljede igračica. Ako Mirjana Mišetić bude spremna, imat ćemo prvu postavu kojom možemo parirati svima, pa i Grudama.

Pripreme kreću u ponedjeljak 16. siječnja, nastojat ćemo podići spremnost mladih igračica i to je sve što u ovom trenutku možemo učiniti, ocjenjuje trener Petak Šuvak koji na upit ima li promjena u ženskom bh. rukometu u tekućoj u odnosu na razdoblje prije tri i pol sezone, kada je također sjedio na klupi Izviđača, konstatira:

- Objektivno, liga je u prosjeku nešto slabija, ali je napredak u tome što su stasala dva nova kluba - Grude koje su posljednjih sezona neprikosnovene i tuzlansko Jedinstvo koje dosta ulaže u razvoj svojih igračica. Tu je i prijedorska Mira koja se sa svojim kadrom jesenas probila na drugu poziciju na ljestvici. Bio bi tu i Izviđač da je nešto bolja materijalna situacija u klubu. To što ima Izviđač nema nitko u BiH, Vesna Tolić i Katarina Pavlović igraju u Njemačkoj, Željana Šuvak u Mađarskoj, Tomić je u hrvatskom prvoligašu Koki, Andrea Prusina, Kraljević i Boras igraju za prvaka Grude, sestre Šumelj su u tuzlanskom Jedinstvu, sestre Barišić u Osijeku… Da je u našem klubu bolja materijalna situacija, pola bi se spomenutih djevojaka vratilo kod nas, tko bi nam se onda uopće mogao suprotstaviti - pita se prvi čovjek struke kluba iz Ljubuškog.

Problem nedostatak novca

Trener Izviđača Petar Šuvak kao posebno značajan ističe podatak kako isti ljudi, treneri, stvaraju i ženski i muški omladinski pogon, što nigdje u našem okruženju nije slučaj.

Dakle, s nešto više novca u spomenutom klubu, očito bi i ženski rukomet u Ljubuškom ponovno bio trofejan.

Dušan Musa / Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe