U 2016. za doprinose uplaćeno 23,948.220 KM, stari dug manji za čak 9,512.227 maraka

Tijekom prošle godine iz proračuna Zapadnohercegovačke županije na ime doprinosa na plaće proračunskih korisnika isplaćeno je gotovo 24 milijuna konvertibilnih maraka. Od spomenutog iznosa, za tekuće doprinose vezane uz plaće u 2016. isplaćeno je 14,435.993,36 KM, odnosno doprinosi za prošlu godinu plaćeni su u cijelosti. Tu informaciju potvrdili su nam i iz Zavoda MIO Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

Stari dug

“Provjerom stanja, utvrđeno je kako je Zapadnohercegovačka županija izmirila sve obveze prema Zavodu MIO vezane uz prošlu godinu”, naveli su iz ovog zavoda. Uz uplate tekućih doprinosa, važno je naglasiti kako su tijekom proteklih dvanaest mjeseci iz proračuna ove županije uplaćene 9,512.227,23 konvertibilne marke starog duga. Prema informacijama iz Ministarstva financija Zapadnohercegovačke županije, dio duga prema Poreznoj upravi Federacije BiH na ime doprinosa vuče se više od petnaest godina. Među ostalim, riječ je o beneficiranom radnom stažu djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova koji nije bio plaćen još iz 2001. “Sada se taj radni staž redovito obračunava i plaća”, navode iz ovog ministarstva.

Prema riječima ministra financija Zapadnohercegovačke županije Tonija Kraljevića, tijekom prošle godine dug na ime doprinosa smanjen je na iznos glavnice od 20,865.254,59 KM. U iznos glavnice ulaze i troškovi naplate Porezne uprave Federacije BiH od 1,654.250,10 konvertibilnih maraka. Visina kamate na dug je 6,264.935 konvertibilnih maraka. Uplatom starog duga za doprinose rješava se jedno od najvećih financijskih opterećenja ove županije, što je potvrdio i resorni ministar.

Bez novog kredita

“Najveći problem s kojim se već godinama suočava Zapadnohercegovačka županija je dug prema Poreznoj upravi FBiH na ime neplaćenih doprinosa iz ranijih godina”, kaže Kraljević. Dodaje kako je bilo nužno početi rješavati ovo pitanje, kako zbog samih proračunskih korisnika tako i zbog činjenice da je taj dug dugoročno mogao stvoriti još veće financijske probleme za ovu županiju. Odnosno dug je predstavljao stalnu opasnost blokade županijskoga računa i sve posljedice koje to nosi sa sobom. “U 2016. je dug po ovoj osnovi umanjen za gotovo 10 milijuna KM, dok je smanjenje ukupnog duga ove županije znatno veće. Budući da se još uvijek rade analize prošle godine, točne podatke o ukupnim uštedama ćemo imati krajem ovog mjeseca te ćemo o tim podacima pravodobno obavijestiti javnost”, ističe Kraljević. U prilog većim uštedama ide i činjenica kako je Vlada Zapadnohercegovačke županije prošlu godinu uspjela završiti bez kreditnih zaduženja.

“Prvi put se u 2016. Zapadnohercegovačka županija nije kreditno zadužila, dok je dospjelih obveza na ime zaduženja iz prethodnog razdoblja plaćeno u iznosu od 5,250.000 konvertibilnih maraka”, kaže Kraljević. Treba podsjetiti kako ovaj saziv Vlade Zapadnohercegovačke županije, uz sve financijske probleme koji su ga zatekli, redovito servisira i sve obveze prema socijalnim kategorijama stanovništva. Riješili su zaostatke rodiljskih naknada, poticaje za poljoprivrednu proizvodnju isplaćuju početkom godine...

Marija Medić Bošnjak / Večernji list 

Objavi komentar

0 Primjedbe