Ne računajući Šipovaču, prosvjedi u BiH su znanstvena fantastika

Prosvjed mladeži Šipovače 2012.
"Kad će se ovo dogoditi u BiH?", napisao je na Twitteru Lars-Gunnar Wigemark komentirajući prosvjede u Rumunjskoj dodavši kako BiH mora što prije na europske tračnice.

Naime, masovni prosvjedi održani su u glavnom gradu Rumunjske zbog korupcije i mjera vlasti, a to je ono što se u BiH neće vidjeti još skoro.

Predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH, Srđan Blagovčanin, kaže kako je u BiH koruptivno stanje još gore nego u Rumunjskoj ali da je neshvatljivo "mirovanje" javnosti.

"Ovo što sada događa u Rumunjskoj u smislu velikih građanskih prosvjeda, kao reakcije na skandalozne prijedloge Vlade o legalizaciji korupcije, dokaz je zapravo da je tijekom proteklih više i dva desetljeća tranzicije rumunjsko društvo prošlo kroz suštinsku transformaciju u smislu uspostave demokratske političke kulture. Neizbježna je usporedba s BiH gdje je stanje po pitanju razmjera korupcije neusporedivo gore. Naravno ne zagovaram pri tom bilo kakve nasilne akcije, ali zaista je neshvatljivo da u BiH ne postoji artikuliran i jasan zahtjev za promjenom postojećeg neodrživog stanja", rekao je Blagovčanin naglasivši kako je sasvim jasno da se bez zahtjeva za reformama na strani građana one neće ni desiti.

Dragan Bursać, novinar i kolumnist, kaže kako smo, izgleda, genetski inertni.

"Nas samo nagon za životom može pokrenuti. A, i kad nas pokrene, nismo uvezani, nema kolegijalnosti. Ona je incidentna. S ove pozicije, Rumunjska nam je jednako daleka kao i Seattle. Svijet demokratije, demokratskih procesa i prosvjeda u ovoj BiH, s ovim stupnjem građanske svijesti je svijet znanstvene fantastike. Na žalost", kazao je Bursać.

Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH govorio je upravo o korupciji poručivši kako stranci ne mogu pomoći građanima BiH u ovom slučaju.

"Cijeli javni sektor, pa i dijelom privatni, podložan je korupciji: plaćate prijem kod liječnika, plaćate da upišete dijete u školu, toliko je primjera korupcije... To je jednostavno jedna bolest koja se javlja u različitim oblicima, ali je u BiH na jednoj razini koja je neprihvatljiva. I u rješavanju korupcije mediji igraju važnu ulogu jer će otkrivati afere koje će se procesuirati pred pravosuđem. Vjerujem da nitko to neće ozbiljno shvaćati, pogotovo ovi na visokim pozicijama, dok ne bude ozbiljnih sankcija. Ali međunarodna zajednica ne može stupiti i u ovom slučaju na scenu. Prošla su ta vremena kad mi dolazimo kao neki sudac. Međutim, ohrabrujuće je to da dosta ljudi naglašava korupciju kao jedan od ključnih problema", rekao je Wigemark.

Bljesak.info

Objavi komentar

0 Primjedbe