SSP stupio na snagu uz zabrinutost poljoprivrednika

Prilagođeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, potpisan prošle godine, u srijedu je stupio na snagu. Njime se uspostavlja područje slobodne trgovine između BiH i Europske unije. Takvom tržištu se neki poljoprivrednici raduju, dok većina njih smatra kako će sporazum izazvati veliku štetu za poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju.

Iako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju omogućava povećanje izvoznih kvota za mnoge proizvode, mnogi domaći poljoprivrednici ističu kako neće moći izdržati konkurenciju jer ne dobivaju potrebne poticaje kao poljoprivrednici u EU.

Za BiH je dodatni problem što nema uvjete za poticaje iz drugih izvora jer nema strategiju na državnoj razini. Stoga je to prvi korak koji BiH mora učiniti kako bi njezini proizvodi bili konkurentniji.

Proizvođače voća i povrća pak raduje ovaj prilagođeni sporazum. Oni će od danas moći izvoziti puno veće količine proizvoda u EU bez carine.

SSP-om su povećane i kvote za izvoz šećera, ribe i vina. Proizvođači pastrve moći će izvesti 500 tona bez carine u EU, a do sada su mogli 60 tona, dok je kvota za izvoz šarana 140 tona. Kada je riječ o vinu, kvota je povećana sa 16.000 na 40.000 hektolitara.

SSP posebno raduje Ljubušake koji su ovih dana krenuli sa sadnjom krumpira. Kad mladi ljubuški krumpir bude na trgovačkim policama, krumpir iz drugih zemalja će još uvijek biti pod zemljom.

Prošle godine je u lipnju i srpnju oko 1.200 tona mladog ljubuškog krumpira otišlo u EU, točnije u Hrvatsku.

Njemačka je ranije obećala pomoć poljoprivrednicima. No, ona neće biti financijska kako se očekivalo nego tehnička i logistička. Stoga je BiH nedavno Njemačkoj dostavila 46 zahtjeva za tehničku podršku.

Još je sve neizvjesno. Pravi rezultati prilagođenog SSP-a će biti vidljivi tek polovicom ove godine kad će biti napravljena i prva analiza.


NAŠA TV

Objavi komentar

0 Primjedbe