U ljubuškom gorju još uvijek mjestimice ima snijega

Naoko hladna i ustrajna zima i ovoga puta nudi svoje zanimljivosti. Sigurno mnogi Ljubušaci i ne razmišljaju o snijegu iako se još jedan dio teritorija ove općine nije riješio bijelog prekrivača. Zatekli smo ga na Zabrđu i Maloj Kruševici koju mještani obližnjih naselja zovu Pećina, najistočnijim dijelovima biokovskoga masiva koji zadiru u Ljubuško polje.

- Snijeg nije bio visok, petnaestak centimetara, ali se na osojnim stranama zadržao. Niske su temperature, noći hladne…, kratko kaže Damir Tolj, mještanin Grade, najzapadnijega naselja ljubuške općine. Ne treba puno ići uz brda iznad ovoga malog naselja da bi se vidjelo snijeg, ima ga već ispod 600 metara pa naviše. Zaposjeo je sve puteljke i zaravni, dok su ga po drveću i kamenjaru otopili ili raznijeli sunce i vjetar.

Na nešto zapadnijem Vrlosinu, najvišem vrhu ljubuške općine, snijeg je očito nešto deblji. Provjeravati njegovu debljinu nije nam bio cilj, jednostavno, ovoga puta snijegu smo željeli ući u trag. Dakle, iako su Ljubušaci, za sada, ove zime vidjeli tek pokoju pahulju, dvadesetak kilometara zapadnije posve drugi ambijent. Po snježnom prekrivaču starom nepunih mjesec dana “ispisani” su tragovi života brda jugozapadne Hercegovine.

Zaključujemo kako je to puno skromnije nego prije dvadesetak godina, kada su tim kraškim prostranstvima vladale divlje svinje. U snijegu su ostali ispisani tragovi tek po kojeg zeca i lisice iz čega zaključujemo da su lovci zaboravili primarnu zadaću - uzgoj i očuvanje divljači, a posvetili se sekundarnoj - ulovu. Moglo bi se zaključiti da je divljač ostavila tragove, a i lovci… Nema ni ustrajnih sokolova koji lebde iznad brda, ni vjetruša, a ni parova gavranova koji su obitavali u tom stjenovitom kraškom gorju.

Zadovoljni snijegom i opijajućom tišinom svojstvenom valjda samo kraškim brdima, vraćamo se u podnožje. Iako je jutro bilo toplije nego u Ljubuškom, samo -2 u odnosu na -5 Celzijevih stupnjeva, na prometnici koja spaja brdska naselja Gredu u ljubuškoj i Jabuku u grudskoj općini još ima zaostaloga snijega i leda koji od vozača traže oprez kako ne bi završili u niskoj kraškoj šumi.

Dušan Musa / Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe