Šipovčanin kojem je odbijen tužbeni zahtjev protiv Elektroprivrede HZHB: Presuda Općinskog suda u Ljubuškom je sramna

Općinski sud u Ljubuškom je 27. veljače donio presudu u slučaju "Elektropriključak", kojom odbija tužbeni zahtjev tužitelja Ivana Vukojevića iz Šipovače, nastanjenog u Kaštel Starom (RH), protiv Elektroprivrede HZ HB.

Podsjećamo, on je kao sljednik pok. Jerke Vukojevića podnio kaznenu prijavu protiv Elektroprivrede HZ HB zbog spora oko elektropriključka postavljenog prije više od tri desetljeća. Nakon što mu je struja isključena i po odbijanju plaćanja priključka, ostao je i bez dovoda električne energije što ga je primoralo da pravdu potraži na sudu.

- Presuda Općinskog suda u Ljubuškom po sucu Martinoviću je sramna te ovom presudom podržava Elektroprivredino kršenje ljudskih prava - kaže Ivan Vukojević za Šipovača Portal.

U postupku je kao dokaz korišten i Sporazum između Elektro Ljubuški i mještana MZ Šipovača iz 1983. godine te su saslušani svjedoci.

- Navodi se da pok. Jerko nije zatražio elektroenergetsku suglasnost, što nije utemeljeno obzirom da i ostali građani nisu zatražili, jer su prikopčani kao uzvrat što su trafostanicu i mrežu koju su sami financirali dali u vlasništvo Elektroprivrede - dodao je.

- Zanimljivo je da Elektroprivreda ne posjeduje niti jedan dokument po ovom pitanju, a sudac Martinović uzima kao vjerodostojno usmeni iskaz njihove pravnice. Čudno je tumačenje da su građani, njih sedam, financirali izgradnju trafostanice i produljenje mreže i potom je ustupili u vlasništvo EP bez da su imali ustupak po bilo kojem pitanju. Svjedoci su naveli da ovih sedam građana nisu trebali podnositi elektroenergetsku suglasnost niti je EP to dokazala osim usmenog iskaza pravnice koja je u to vrijeme rođena - ističe Vukojević.

Nejasno mu je obrazloženje presude.
- U nekoliko navrata sudac Martinović sam sebe pobija spominjući u nekoliko navrata razloge odbijanja tužbe. Npr. navodi da nasljednik nema pravo naslijediti ugovor pokojnika nego mora sklopiti ugovor, da to je točno ali po ugovoru se samo mijenjaju imena, a ne plaća se novi priključak. Ja bi zatražio novi ugovor da je pok. Jerko bio u evidenciji odnosno posjedovao šifru. Sudac Martinović navodi da je tuženi ispravno postupio kada je iskopčao struju, a prije toga navodi da Elektroprivreda nikada nije ukopčala struju u navedeni objekt pok. Jerke - ustvrdio je.

Iz Šipovače je odselio prije nekoliko desetljeća, a kad je želio osigurati ugodan boravak u rodnom kraju suočio se s brojnim problemima.
- Apeliram građanima dijaspore rodom iz Hercegovine koji se žele vratiti po stare dane u svoju rodnu i najljepšu Hercegovinu što ih čeka - govori razočarani Ivan i poručuje kako ga ovo neće pokolebati te da će borbu nastaviti.
- S obzirom na navedeno ostaje žalba Županijskom sudu u Širokom Brijegu, iza toga slijedi Vrhovni sud, a potom i Europski sud za ljudska prava - zaključio je Ivan Vukojević.





Objavi komentar

1 Primjedbe

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)