U Knjižnici otvorena izložba slika Zdravka Rogića

Za Ljubuški se može slobodno reći da je grad slikara, pjesnika, grad glazbenika, oaza neprekidnog gibanja u kulturi, umjetnosti, sportu. To potvrđuje i samostalna izložba slika Zdravka Rogića otvorena u Knjižnici Ljubuški.

„Zdravko Rogić je jedan od onih ljudi, slikara amatera, koji je, otkrivši u sebi Bogom dani talent slikanja, ušao u svijet likovnog stvaralaštva učeći svakodnevno tehnike slikanja koje su samo preduvjet stvaranja vlastitog likovnog izraza, prepoznatljivog i od drugih prihvaćenog. Slikanje za njega jeste onaj otklon od stvarnosti u koju je uronjen, koja je oko njega, koju vidi očima, dodiruje rukama, osluškujući njeno bilo, da bi u svojoj mašti, slikarskoj boji, potezu kista, progovorio svoju priču o onome što svi gledamo, a svatko vidi na drugačiji način. Njegova platna su razigrane boje koje se prelijevaju u svojoj punini, svojoj jakosti da bi što jače došla do izražaja Rogićeva eruptivnost slikarskog umijeća. Prepoznatljivi detalji našeg krajolika: kamene kuće, plavo nebo što treperi iznad polja na kojima se gibaju u ritmu povjetarca makovi, prozori okićeni cvijećem, masline u prančioku koje upijaju toplotu ljeta da bi je pretočile u ulje, kamene crkvice, starica u crnom menculetu ili dama sa šeširom u proljetnoj šetnji, krtoli prepuni zrelih smokava i grozdova slatkih boba, samo su obrisi realnih stvari, realnog krajolika preko kojega slikar Rogić priča svoju zanesenost onim što vidi, svoju ljubav za taj svijet čiji je dio. Tu je neizbježna Kravica koja, svojom zanosnom nesvakidnošću i ljepotom, postade simbol ovoga kraja i neiscrpno nadahnuće svim slikarima zavičaja i daleko šire. Vidimo je obučeno i u zimsko i u proljetno ruho. Ono što plijeni i odmah upada u oči kod ovog slikara jeste taj snažni slap boja koje se sudaraju, vrište, postaju žive, dišu poput vjetra, mame nas svojom gipkošću, skoro sirovom snagom, da na trenutak zaželimo potrčati tim livadama prepunih cvijeća dok nam iz daljine maše Matokita. Zdravko Rogić je izgradio svoju prepoznatljivost, a to je ono najvažnije kod svakog umjetničkog djela – mora biti jedinstveno, samosvojno, prepoznatljivo i samo svoje. Dugo je trebalo slikaru Rogiću da dođe do toga da se osmjeli prirediti, na opće zadovoljstvo, svoju prvu samostalnu izložbu i nadati se da je to tek početak njegovog daljnjeg bogatog likovnog stvaralaštva. U danima, mjesecima i godinama koje slijede zasigurno ćemo biti prijatno iznenađeni njegovim novim likovnim ostvarenjima“ rekao je Mate Grbavac o Rogićevom izloženom postavu slikama.

„Ljubav prema slikarstvu gajim od ranog djetinjstva i do sad sam naslikao velik broj slika koje krase mnoge domove, na što sam veoma ponosan i što me potiče da ustrajem u daljnjem slikanju. Ova izložba je dar svim Ljubušacima“ rekao je Rogić te zahvalio svima koji su pomogli da se izložba organizira.

Zdravko Rogić rođen je 1954. godine. Ljubav prema slikarstvu gaji od djetinjstva. Prvu samostalnu izložbu imao je 1980. godine u hotelu „Bigeste“ u Ljubuškom te nakon toga više samostalnih i skupnih izložbi. Akademski slikar Hamo Ibrulj bio mu uzor i učitelj.

Izložbu je otvorio ravnatelj JU “Kulturno-športskog centra” Ljubuški Ivan Bebek, dok je program otvaranja izložbe glazbom obogatio Karlo Šaravanja, učenik drugog razreda Osnovne glazbene škole Ljubuški.

Svi posjetitelji Knjižnice Ljubuški, u razdoblju od 27. ožujka do 1. travnja 2017. godine, bit će u prigodi vidjeti prekrasne motive koji dominiraju na slikama autora: stare kuće, šipci, smokve, lavanda, smilje te vodopadi Koćuša i Kravica.

Ljportal.com

Objavi komentar

0 Primjedbe