SVEČANO OTVORENA GOSPODARSKA ZONA RAVČA KOD VRGORCA Projekt bi mogao pokrenuti investicije vrijedne 130 milijuna i zaposliti 65 ljudi

Gospodarska zona Ravča kod Vrgorca, koja bi mogla pokrenuti investicije vrijedne 130 milijuna kuna i zaposliti 65 ljudi, svečano je otvorena nakon što su završeni radovi na infrastrukturi. Ideja o ovoj gospodarskoj zoni nastala je još 2004. nakon što je tadašnje Gradsko vijeće usvojilo odluku o projektu, no sve ove godine ništa se ili malo radilo na privlačenju investicija u Dalmatinsku zagoru. Ante Pranić, mladi nezavisni gradonačelnik Vrgorca na listi Mosta, koji je nakon dugo godina HDZ-ove vlasti uspio pobijediti na izborima, prije 10 mjeseci je ponovno pokrenuo ovaj projekt, pa ga je danas i otvorio.

„Iskreno, kao mladom čovjeku žao mi je što ova investicija nije otvorena puno ranije. Sigurno ne bi morao gledati kako moji vršnjaci odlaze iz Vrgorca. Završetkom radova na osnovnoj infrastrukturi Gospodarske zone omogućili smo pokretanje više od 130 milijuna kuna najavljenih privatnih investicija po investicijskim programima investitora koji planiraju otvoriti minimalno 65 novih radnih mjesta. To znači kraj gospodarske stagnacije našeg kraja, a svako novo radno mjesto znači zadržavanje mladih na ovim prostorima Dalmacije“, rekao je Pranić.

Pranić i njegov tim su zadnjih 10 mjeseci izmijenili svu projektnu dokumentaciju i dozvole, ishodovali uporabnu dozvolu za fekalnu i oborinsku kanalizaciju i predali zahtjev za povrat 1.8 milijuna kuna iz IPARD programa u gradski proračun. Uspjeli su osigurati oko 5 milijuna kuna za dovršetak preostale infrastrukture, za pristupnu cestu, raskrižje, elektronaponsku mrežu. Uz Grad Vrgorac u projekt su bili uključeni i HEP, te Hrvatske ceste.

„Bilo je potrebno mnogo energije, znanja i razgovora da se cijeli proces završi. Paralelno smo radili na promociji svih prednosti Gospodarske zone Ravča. Početkom godine formiran je mladi tim u Poduzetničkom centru. Zona je predstavljena u Beču i Zagrebu ispred austrijskih i bavarskih investitora. Pažnju smo privukli i turskoj razvojnoj agenciji koja nam je došla u posjet prije par tjedana. Promijenili smo odnos prema investitorima jer gradske službe trebaju biti na usluzi, a ne kočničari razvojnim projektima koji donose nova radna mjesta. Kada sam preuzimao funkciju gradonačelnika popunjenost I. faze zone investitorima je bila pet posto, danas je više od 85 posto, a već na prvoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća prodajemo još jednu parcelu.“, ističe Pranić.

Posebno im je drago, kaže, što su mnogi prepoznali potencijal Gospodarske zone Ravča. Blizina autoceste A1 čiji se ulaz nalazi 100 metara od ulaza u zonu, blizina zapadne Hercegovine, luke Ploče i makarskog primorja su najznačajnije i omogućavaju razvoj Gospodarske zone Ravča, koja može postati najznačajniji proizvodno-logistički centar ovog dijela Dalmacije.

„Nadam se da će Vlada i resorno Ministarstvo prometa uočiti značaj spojne ceste Ravča-Drvenik koja bi predstavljala najkraću cestovnu poveznicu autoceste A1 i trajektne luke Drvenik. Razvoj tog koridora omogućio bi rasterećenje Splita, a bolje i brže povezivanje srednjedalmatinskih otoka s kopnom", poručio je Pranić iz Vrgorca.

Jutarnji list

Objavi komentar

0 Primjedbe