U Ljubuškom podneseno oko 500 prijava zbog šteta uzrokovanih mrazom

Ljubuški načelnik Nevenko Barbarić donio je odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području općine Ljubuški. To je najnovija odluka vezana uz veliku štetu koju su pretrpjeli ljubuški poljodjelci, prije svega na nasadima krumpira, ali i vinove loze te drugih poljoprivrednih kultura koje se uzgajaju u ljubuškom kraju.

Prirodne nesreće

Odluku je načelnik Barbarić donio na prijedlog Općinskog stožera civilne zaštite, koja se temelji na Zakonu o spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, a stanje prirodne nesreće prouzročeno je niskim temperaturama i mrazom u razdoblju od 21. do 23. travnja.

Nalaže se Općinskom stožeru civilne zaštite po potrebi poduzeti sve relevantne mjere u postupku sanacije prirodne nesreće i obvezuju se svi djelatnici svih općinskih službi za upravu općine Ljubuški, kao i djelatnici javnih poduzeća, institucija i ustanova s područja općine Ljubuški, osigurati provođenje svih zapovijedi Općinskog stožera civilne zaštite.

Nakon sagledanog stanja i preliminarne procjene Općinskog povjerenstva za procjenu šteta u cilju utvrđenja nastale štete, osnivaju se povjerenstva za njezinu procjenu. Sve te odredbe vrijede do proglašenja prestanka prirodne nesreće, a nadzor nad njihovim provođenjem vršit će Općinski stožer civilne zaštite i u okviru svojih mjerodavnosti poduzimati potrebne mjere, stoji u odluci načelnika Nevenka Barbarića o proglašenju stanja prirodne nesreće.

Štete u cijeloj županiji

Što će i u kojem postotku dobiti ljubuški poljoprivrednici, na ime naknade za pretrpljenu štetu na svojoj zemlji uslijed više sile, ostaje za vidjeti. Općinska vlast poduzima potrebne korake i mjere da se to ostvari, no ne ovisi to samo o njoj nego i o drugim razinama vlasti.

Iz općinskog proračuna bit će izdvojeno 200.000 konvertibilnih maraka za saniranje posljedica šteta, a zahtijeva se i od Vlade ZHŽ-a za istu namjenu izdvojiti 100.000 KM te od Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, odnosno Vlade Federacije BiH, da i oni pruže pomoć.

Općinsko povjerenstvo za procjenu šteta obilazi teren i sagleda stanje, a općinska vlast pozvala je građane koji su pretrpjeli štetu da je prijave općinskoj Službi za civilnu i protupožarnu zaštitu i stambeno-komunalne poslove. Prijave su se mogle podnositi do 3. svibnja te, prema našim saznanjima, dosad je podneseno oko 500 prijava građana.

Kolike su štete izraženo u novcu, još nije poznato, no i to će se uskoro službeno znati i objelodaniti, a odgovore na pitanja kako će poljodjelcima biti isplaćena odšteta i kolika će biti, će se sigurno još pričekati.

Kažimo i to da je Vlada ZHŽ-a na prekjučerašnjoj, 70. sjednici, na prijedlog Županijskoga stožera civilne zaštite, donijela odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode za područje ZHŽ-a, pogođeno jakim mrazom i niskim temperaturama u drugoj polovini travnja. Obuhvaćeno je cijelo područje županije, tj. općine Grude, Ljubuški, Posušje i grad Široki Brijeg.

Ivan Kaleb / Večernji list

Objavi komentar

0 Primjedbe