General Mijo Jelić: Nema nikakvih dokaza da je bilo udruženog zločinačkog pothvata

General Zlatan Mijo Jelić u emisiji 'Moja Hrvatska' na Laudato TV govorio je o tribinama koje se održavaju diljem Hrvatske, a u vezi odnosa i optužnica prema HVO-u, nazivajući ih kolektivnim optužnicama kojima se sudi hrvatskom narodu i političkom vodstvu. Kazao je da teza o Hrvatskoj kao agresoru na BiH nema dokaza i da se radi o apsolutnoj laži. Također, kritizirao je i poteze hrvatskih političara u BiH.

Na pitanje urednice i voditeljice Nade Prkačin koliko se vodi briga o ovim pitanjima od strane hrvatskih političara u BiH i jesu li oni negdje pogriješili, Jelić je kazao:

- Nakon smrti predsjednika Tuđmana, skoro 20 godina ovi problemi se uopće nisu tretirali kako bi trebali. Što se tiče sadašnjih političkih predstavnika hrvatskog naroda u BiH, sve optužnice i procese koji su pokrenuti protiv hrvatskih branitelja jako slabo prate. Nema organiziranog i sustavnog otpora prema ovim montiranim političkim optužnicama. Mislim da sadašnjim hrvatskim političkim predstavnicima ove optužnice nisu u prvom planu i ne posvećuju im dovoljno brige i ne ponašaju se odgovorno prema ovim problemima. Mi branitelji smo čak i šokirani kada su naši legalni i legitimni predstavnici 19. srpnja ove godine u Domu naroda dali pozitivno mišljenje na Izvješće o radu Tužiteljstva u 2016. godini. Tom istom Tužiteljstvu koji je podiglo na desetke optužnica protiv hrvatskih branitelja gdje se hrvatski narod i Herceg-Bosna proglašavaju zločinačkom organizacijom, a Republika Hrvatska agresorom na BiH. To je bilo i vrijeme kada su podignute optužnice protiv hrvatskih branitelja u Bosanskoj Posavini, jedinoj općini u Bosanskoj Posavini koja se obranila od velikosrpskog agresora.

O odnosima HVO-a i Armije BiH izneđu ostalog je rekao:
- Nakon što je spaljeno Ravno, 30. i 31. listopada Alija je otišao u Iran i potpisao da sva vojna pomoć ide preko Republike Hrvatske i hrvatskih prostora u BiH. Hrvatska javnost treba da zna da je Republika Hrvatska primila preko 500.000 prognanih muslimana, da je u bolnicama Republike Hrvatske liječeno preko 15.000 ranjenih pripadnika Armije BiH čak i za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH. Sva vojna i humanitarna pomoć za muslimane u BiH je išla preko Hrvatske i HR Herceg-Bosne također i za vrijeme sukoba HVO-a i Armije BiH što je nezabilježeno u povijesti ratovanja da jedna strana u sukobu propušta naouražanje drugoj strani, a zna da će iz tog naoružanja biti napadnuta.

Intervju pogledajte u priloženem videu:

Objavi komentar

0 Primjedbe