Obilježena 26. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg–Bosna

Ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača, večeras je obilježena 26. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg Bosne. 

Izaslanstva su na čelu s predsjedateljem Predsjedništva BiH i predsjednikom HNS-a dr. Draganom Čovićem, položili vijence i zapalili svijeće u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima.

„Činjenica je da nije bilo organiziranog hrvatskog naroda kroz Hrvatsku zajednicu, a potom Republiku Herceg – Bosnu, teško da bi mi danas bili narod u Bosni i Hercegovini i ne bi se mogli zalagati za našu jednakopravnost“, istaknuo je Čović.

Hrvatska zajednica Herceg – Bosna utemeljena je 1991. godine kao odgovor srpskoj agresiji na Bosnu i Hercegovinu i Hrvate u zemlji.

Hrvatski izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić je kazao kako je donošenje odluke o osnivanju HR HB očuvalo Hrvate na ovim prostorima,a u konačnici očuvalo i Bosnu i Hercegovinu.

„Da nije bilo osnivanja zajednice, ja sam uvjeren da bi danas Bosna i Hercegovina bila podijeljena između susjednih zemalja i da ne bi ni postojala“, kazao je.

Danas se, također osim 26. obljetnice od osnivanja HR HB, obilježava i pad Grada Vukovara, te je nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća, uslijedila kolona prema Katedrali Marije Majke Crkve gdje je održana misa za sve poginule branitelje. 

Nakon Svete mise uslijedila je kolona sjećanja prema Vukovarskoj ulici gdje su zapaljene svijeće za sve poginule hrvatske branitelje i ratne civile.

Kada je riječ o presudi šestorke u Haagu, koja je zakazana 29. studenog, Čović ističe da iako se donosi u političkom vremenu, vjeruje da će biti takva da će mnogi koji očekuju da se kriminalizira sve što ima veze s hrvatskim narodom, Hrvatskim vijećem obrane i Hrvatskom zajednicom Herceg – Bosna, biti razočarani. 

M.P. / Pogled.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe