Hoće li BiH prodati izvore pitke vode

Da je vlastima ove zemlje stalo do njenog ekonomskog procvata, BiH bi bila svjetska velesila u izvozu pitke vode. 

Prema službenim podacima, Bosna i Hercegovina je najbogatija pitkom vodom u regiji i među sedam je najbogatijih država u Europi. 

Ratovi za vodu 

Međutim, vlasti na svim razinama ništa ne čine kako bi se taj ogromni prirodni resurs pametno iskoristio, pa BiH iz godine u godinu uvozi sve više flaširane pitke vode - lani je za inozemnu vodu plaćeno 133 milijuna maraka, a izvoz je bio težak 46 milijuna KM! To naravno izaziva čuđenje svijeta, a istovremeno otvara prostor moćnim financijskim lobijima koji su, kako saznajemo, spremni da privatiziraju pitku vodu u BiH! 

Odavno je u svijetu pitka voda proglašena „plavim ziatom" i naftom 21. stoljeća, a sve procjene kažu da će se za nekoliko godina voditi ekonomski, moguće i oružani ratovi, za vodu. 

Pritisci velikih koncerna na vlasti mnogih država idu u pravcu da se pitka voda svrsta u kategoriju komercijalnih proizvoda, odnosno robe što bi im osiguralo privatizaciju izvorišta. Ovdašnje vlasti o ovome javno ne govore, a naši izvori kažu da je BiH jedna od država koja je na „specijalnom udaru" zbog ogromnih količina koje posjeduje. 

Naime, BiH je s 9.460 kubnih metara pitke vode vrhunske kvalitete po glavi stanovnika najbogatija u regiji i među sedam najbogatijih u Europi. I to nije sve - BiH je bogatija pitkom vodom od Njemačke za sedam puta, bogatija je od Japana, Francuske, SAD i Kine! Radi usporedbe sa BiH, bogati Ujedinjeni Arapski Emirati imaju svega 20 kubika pitke vode po glavi stanovnika. 

Je li uopće moguća privatizacija izvorišta pitke vode koja je po zakonskim propisima javno dobro? Eksperti, domaći i inozemni, kažu da je tu situacija čista - BiH je ekonomski na dnu Europe, u dugovima je i financijski iscrpljena što je dovodi do zida pred kojim nema mnogo izbora nego prodavati ili davati pod koncesiju svoja javna dobra i komunalnu infrastrukturu.

Prva faza 

U prvoj fazi to podrazumijeva privatiziranje usluga vodoopskrbe. Kada se zna da u BiH sektor koncesija uopće nije uređen i da se izdaju po privatnim linijama i za sitne pare, onda sve postaje jasnije. 

Naravno, cijela operacija privatiziranja izvorišta pitke vode odvija se u uskom krugu u kojem su samo politički i financijski moćnici. Primjerice, u Srbiji su stranci u tišini privatizirali 80 posto izvora, a i u Hrvatskoj stanje postaje sve dramatičnije.

Osim toga, u BiH su komunalna poduzeća prezadužena jer su pretvorena u vlasništvo političkih stranaka, a s obzirom da su izvori njihovog financiranja sve tanji, moguća je privatiziranje vodovodne mreže kako bi se pokrili dugovi. 

Da su ta poduzeća pod potpunom kontrolom stranaka na vlasti, svjedoči sarajevski slučaj. Glavni bh. grad mjesecima i godinama je bio na režimu redukcije vode da bi redukcije preko noći nedavno bile ukinute i građani u svojim stanovima opet imali vodu. Dogodilo se to nakon što je premijer Županije Sarajevo Dino Konaković (SDA) smijenio menadžment poduzeća „Vodovod i kanalizacija" i postavio novi u kojem su njemu i njegovoj stranci poslušni ljudi. Znakovito je da se to dogodilo i u trenutku kada ta tvrtka dobiva inozemni milijunski kredit.

M. OsmovićDnevni list 

Objavi komentar

0 Primjedbe