Održan Simulirani parlament 2018. - Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu

U amfiteatru Građevinskog fakulteta u Mostaru je 11. svibnja svečano otvoren peti po redu Simulirani parlament u organizaciji HSPF-a.

Događaj je ove godine okupio više od 50 studenata iz Mostara, Sarajeva i Banja Luke, asistente i profesore, bivše predsjednike i članove Udruge te predstavnike Studija politologije i Rektorata Sveučilišta. Tema Simuliranog parlamenta je bila Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu.

Predsjednik Studentskog zbora Filozofskog fakulteta SUM, Vladimir Vegar, pozdravio je sve nazočne i u kratkom obraćanju istaknuo kako HSPF i Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru već godinama uspješno surađuju te kako se nada da će se ta suradnja i nastaviti. Zaželio je uspješnu simulaciju rada parlamenta koji je okarakterizirao kao već tradicionalni projekt Udruge.

Tajnik odjela politologije, doc.dr.sc. Dražen Barbarić u ime Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru čestitao je članovima HSPF-a na uspješnoj organizaciji ovog projekta. Istaknuo je kako ovaj projekt povezuje studente nekoliko gradova u BiH, pomaže u argumentiranju stavova te da se Simulirani parlament slobodno može nazvati „najvažnijim događajem koji se danas odvija u BiH .“

Prisutnima se prigodnim riječima obratila i pomoćnica rektora prof.dr.sc. Vesna Kazazić. U svojem obraćanju izrazila je svoje osobito zadovoljstvo što prisustvuje otvaranju događaja te što se sami događaj odvija u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Studija politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Prof. Kazazić istaknula je činjenicu da HSPF već godinama popularizira politološka znanja i približava ih javnosti te istaknula veliki značaj koji HSPF ima za Sveučilište u Mostaru. Dotaknula se i raznih aktivnosti i događaja koje Udruga organizira, a na kojima se redovno pojavljuju istaknute osobe iz javnog života. Kao jednu od hvalevrijednih aktivnosti HSPF-a prof. Kazazić navela je radijsku emisiju Res Publica koju naši članovi samostalno vode i uređuju te na kraju zaželjela uspjeh u održavanju Simuliranog parlamenta i nadolazećih projekata.

Prisutnima se na koncu obratio i predsjednik Udruge HSPF, Martin Mikulić, koji je posebno pozdravio predsjedateljicu Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, gospođu Ljilju Zovko, te zahvalio na podršci i pokroviteljstvu Kluba nad ovim događajem. Predsjednik Mikulić pozdravio je i zaželio srdačnu dobrodošlicu svim profesorima, asistentima, bivšim predsjednicima te posebno kolegama studentima iz Banja Luke, Sarajeva i Mostara. Istaknuo je kako ovaj događaj pridonosi povezivanju studenata iz cijele BiH te dodao da se „mi svi jako dobro znamo, ali se još uvijek nismo upoznali“, a da će ovogodišnji Simulirani parlament sigurno pomoći u tom povezivanju. Zahvalu je uputio svim sponzorima i partnerima projekta, na poseban način Studentskom zboru Sveučilišta u Mostaru.

Predsjednik Mikulić uručio je gospođi Ljilji Zovko plaketu počasnog članstva koju je HSPF dodijelio VII. sazivu Kluba hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, zbog izuzetnog doprinosa radu i razvoju Udruge i pokroviteljstva nad aktivnostima Udruge, a posebno Simuliranog parlamenta.

Tom prilikom prigodne riječi uputila je i sama gospođa Zovko koja se iskreno zahvalila za dodijeljeno počasno članstvo koje joj, kako kaže, predstavlja veliku čast, rekavši da su joj u njezinom djelovanju posljednjih godina nevladine organizacije uvelike pomogle te da se od njih može puno naučiti. Istaknula je veliki značaj ovog projekta i same Udruge te zaželjela svaki uspjeh u budućem radu.

Uslijedila su kratka i prigodna predavanja koja su održali demonstrator na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Danijel Jurić, ujedno i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine ovogodišnjeg Simuliranog parlamenta i to na temu „Ustroj i rad Parlamentarne skupštine BiH“, te predavanje asistenta na Studiju politologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, Ivana Kraljevića, koji je održao predavanje na temu „Migracije kao globalni problem.“

Nakon toga uslijedila je simulacija rada Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojom je predsjedao Danijel Jurić. Ulogu predsjedatelja Vijeća ministara obnašao je Tin Aničić.

Nakon izlaganja predsjedatelja Vijeća ministara te izlaganja predsjednika klubova zastupnika, uslijedila je konstruktivna i dinamična rasprava zastupnika svih stranaka. Od strane oporbenih desnih stranaka podnesen je veliki broj amandmana na prijedlog zakona koji su u konačnici većinom odbijeni, izuzev dva amandmana koje je predsjedatelj Aničić odlučio prihvatiti. Većinom svih zastupnika Zakon je u konačnici usvojen, no za vrijeme simulacije rada Doma naroda u subotu, 12. svibnja, Zakon nije dobio potrebnu većinu.

Inače, ovo je prvi Simulirani parlament HSPF-a u kojemu se simulirao rad oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

HSPF.info

Objavi komentar

0 Primjedbe