Parlament FBiH usvojio dva zaključka, branitelji zadovoljni

Zastupnici Zastupničkog doma FBiH usvojili su zaključke koje je sačinila radna grupa po pitanju aktualne problematike braniteljske populacije. Kako javlja reporter Klix.ba branitelji su zadovoljni postignutim.

"Izvukli smo što smo najviše što smo mogli. Izvukli smo objavu registra i braniteljski dodatak, a usvajanje je u roku od 30 dana. Imamo potvrdu od Parlamenta. Nakon duge borbe mislim da smo dobili rješenje, Edin Mušić je donio zaključak da preskačemo nacrt zakona i odmah idemo na prijedlog zakona da ga usvoje u roku od 30 dana. Moraju ga usvojiti u roku 30 dana i mi već nakon 30 dana dobivamo braniteljski dodatak", kazali su predstavnici branitelja nakon usvajanja zaključaka. 

Zastupnik DF-a Midhat Karović je kazao da je Zastupnički dom jednoglasno usvojio zaključke. 

"Svi zahtjevi boraca su usvojeni, dogovoreno je da se sve ispoštuje u roku od 30 dana. Parlament je stao iz ovih zahtjeva i sve je jednoglasno usvojeno", kazao je Midhat Karović iZ DF-a. 

U zaključcima koji su izglasani nakon rasprave stoji da Zastupnički dom Parlamenta FBiH zahtjeva od resornog ministarstva i Vlade FBiH da dostavi Prijedlog zakona o pravima demobiliziranih branitelja i članova njihovih obitelji u hitnu parlamentarnu proceduru i to najkasnije u roku od 30 dana, uz obvezu da se u Prijedlog zakona ugradi pitanje objave Jedinstvenog registra branitelja i braniteljskog dodatka.

Također, Zastupnički dom Parlamenta FBiH se obavezuje da najkasnije u roku od 30 dana razmatra Prijedlog zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja, s tim da se u isti ugradi pitanje broja i finansiranja boračkih udruženja.

Podsjećamo, prvi zahtjev branitelja je uvođenje novčanog dodatka braniteljima koji nisu zbrinuti nijednim od dosadašnjih federalnih zakona iz seta braniteljske legislative, drugi objava registra branitelja, a treći zahtjev - prestanak financiranja svih braniteljskih udruga u FBiH.


TEKST: Klix.ba

Objavi komentar

0 Primjedbe